Deveci Armudu’nun kökeni Anadolu olup, ağaçları orta kuvvete yarı yayvan
gelişen bir çeşittir. Meyveleri, iri, iyi bakımkoşullarında çok iri,
basık, alt kısmı geniş, boyunsuz, çiçek çukuru derindir. Erwinia (ateş
yanıklığı)bakteriyel hastalığına duyarlıdır. Deveci Armut çeşidinin
Kabuk rengi sarı-yeşil zemin üzerine al yanaklıdır. Meyve eti beyaz,
gevrek, sulu ve lezzetlidir. Devecini armut mükemmel yeme kalitesine
sahip olup soğuk hava tesislerinde uzun süre muhafaza edilir. Ekim ayını
2.haftası olgunlaşır.
Geniş adaptasyon kabiliyeti nedeniyle armut ülkemizin farklı ekolojik
bölgelerinde yetişme imkanı bulmuştur. Armut elmaya göre soğuklara daha
az dayanıklı, sıcaklık isteği daha fazla olan bir türdür. Ağır, havasız,
kireç oranı yüksek alkali toprakları sevmez. Derin. organik maddece
zengin, geçirgen topraklar tercih edilmelidir. Armutların 7,2 ºC’nin
altında toplam soğuklama ihtiyacı çeşitlere göre 800- 2100 saat arasında
bulunmaktadır. Düşük soğuklama ihtiyacı olan erkenci çeşitler Ege ve
Akdeniz bölgelerinin 300- 800 m rakımlı yerlerinde, diğer çeşitler ise
geçit ve iç bölgelerde yetiştirilmelidir.
 |
 |