Elma (Malus domestica), gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü
yapılan bir meyve türü.
Eski Türkçe'de "alma" diye bilinen adının, meyvenin rengi olan "al"
(kırmızı)'dan geldiği bilinmektedir. Elmanın ilk olarak Kuzey
Anadolu'da, Güney Kafkaslar, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve
Orta Asya (Kazakistan'ın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı
sanılmaktadır. Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin
değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır. Tarih boyunca kültür
çalışmalarıyla 1000 farklı elma çeşidi üretildiği tahmin edilmektedir.
En yakın akrabaları armut ve malta eriğidir. 5-12 m'ye kadar uzanan
yaprak döken tacı geniş küçük bir ağaçtır. Yapraklar karşılıklı
dizilişli, basit oval biçiminde, ucu sivri ve kenarları dişli, alt yüzü
hafif tüylüdür. 5-12 cm uzunluğunda 3-6 cm genişliğindeki yaprakların
sapı 2-5 cm kadardır. Çiçekler yapraklarla birlikte açar. Beyaz olan
çiçekler genellikle ilk açtığında açık pembedir. 2,5-3,5 cm çapında 5
taç yapraklıdır. Meyve sonbaharda olgunlaşır, ekseriya 5-8 cm
çapındadır.
SAKLAMA KOŞULLARI:
Depolanan çeşitlerde en çok elma muhafaza edilir. Optimum şartlarda
bütün yıl saklanabilir. Ekonomik olarak 6-8 aydır. Uzun süre muhafaza
için kışlık çeşitler tercih edilir. Meyveler yeme olumuna gelmeden önce
toplanmalıdır. Çok erken toplamak zararlıdır.çok iri çeşitleri
muhafazası zordur. 55-75 mm çapındakiler en uygundur. Sıcaklığın depo
sıcaklığına gelmesi 3-4 günde olmalıdır.
Elmalarda uygun şartlarda kayıp %4 ü pek geçmez. Hasattan sonra 20 C0 de
1 gün bekletilen meyveler 0 C0 de bir hafta beklemiş gibi olgunlaşır. -2
C0 den aşağı derecede donar, -1,7 C 0 de nin altında muhafaza
tehlikelidir. Bazı çeşitlerde 0 C0 i normaldir. Oransal nem % 85- 90
olmalıdır. Bazı çeşitlerde ani sıcaklık değişimi zararlıdır. Golden
çeşidi kısa sürede 0 C0 düştüğünde zararlanmazken, Jonathan çeşidinde
yavaş düşürülmelidir. Hava neminin dalgalanmasına da mani olunmalıdır.
Elmalardaki % 4-6 su kaybı gözle dahi görülebilir. Elma kasalarının
altına kağıt koymalıdır, yan ve üst kısma koymak zararlıdır.
 |
 |