Mango, kapalı tohumlulardan Anacardiaceae familyasının Mangifera cinsine
ait tropik, astropik ağaçlarının verdiği etli meyveye denir. Mango
anavatanı olan Hindistan'dan dünya'ya yayılmıştır.
At mangosu (Horse mango) olarak adlandırılan M. foetida türü gibi yerel
bazda yetiştirilen türlerin yanında; Mangifera indica – bilinen mango ya
da Hint mangosu olarak adlandırılan tür dünyada pek çok tropik,
subtropik bölgelerde yaygın olarak yetiştirilip dünyaya dağıtılan tek
türdür.
Mango her ne kadar tad ve dokusu türden türe değişirse de bazıları sulu
olgunlaşmış erik'e bazıları avokado veya kavun’a bazıları lifli bir
dokuya sahip olduğunu belirtse de genelde tatlı bir tada sahiptir.
Olgunlaşmamış, salamura edilmiş veya pişirilmiş meyve tüketilebilir.
Olgunlaşmamış meyve derisi de rahatça tüketilebilir fakat belli alerjisi
olan kişilerde dudaklarda, dilde,diş etinde dermatit’e neden olabilir.
Olgunlaşmamış meyveler kahverengi kağıt kutulara konularak
olgunlaştırılabilir. Sonrasında plastik bir kutuda buzdolabından 4-5 gün
tutulabilir. Olgunlaşmış meyveler ise taze olarak tüketilebilir ancak
meyve derisi kalın ve acı tatlı olduğu için tipik olarak yenmez.
SAKLAMA KOŞULLARI:
Olgunlaşmamış mango, olgunlaşana kadar oda sıcaklığında 3-5 gün
saklanır.
Olgunlaşmış mango 4 C° de 5 gün saklanır.
 |
 |