Kivi, asma benzeri odunsu bir tırmanıcı bitki türü olan Actinidia
deliciosa'dan ve A. deliciosa ile diğer Actinidia türleri arası
melezlerden elde edilen kültivar grubundaki bitkiler ile bu bitkilere
ait yenilebilir meyvelerin ortak adıdır. Kivinin ifade ettiği kültivar
grubu ve bu grup içinde yer alan ticari açıdan en önemli kültivarların
tam adları şöyledir:
Kültivar grubu: Actinidia deliciosa Kiwifruit Grubu
Kültivar: Actinidia deliciosa 'Hayward'
Kültivar: Actinidia deliciosa 'Chico'
Kültivar: Actinidia deliciosa 'Saanichton 12'
Kökeni Doğu Asya (esasen Çin) olan kiviler çok yıllık bitkilerdir ve
meyveleri bol miktarda C vitamini içerir.
SAKLAMA KOŞULLARI:
1. Kivi meyvesi için uygun görülen optimum depolama şartları
1-0 C° + 0.5 C° meyve
sıcaklığı
2-Meyve etrafındaki havada en az %95 oranında oransal nem
3-Meyve etrafında etilensiz hava (meyveyi çabuk olgunlaştırdığı ve
yumuşattığı için)
4-Kivi meyvesi başka meyvelerle birlikte (etilen gazı oluşturdukları
için)
depolanmamalıdır.
5-Kontrollü atmosfer şartları % 3 CO2 + %3 O2 ile %5 CO2 +%2 O2 dir. Bu
şartlarda
meyvelerde önemli bir sorun olan yumuşama kontrol altında tutulmuş olur.
 |
 |