Hindistan cevizi (Cocos nucifera), palmiyegiller (Arecaceae)
familyasından tropik bölgelerde yetişen meyvesi yenen bir palmiye türü.
Tropikal bölgelerde yetişir. Meyvesi yenir. Hindistan cevizi lifi elde
edilir. Ayrıca beyaz tanecikler halinde kek ve pastayı süslemek ve tat
katmak amacıyla da kullanılmaktadır.
Boyu 20 metreyi aşan Hindistan cevizinin özsuyu mayalanarak bir tür
"palmiye şarabı" üretilir. Meyvesinden elde edilen bir sıvı da tıpta
kullanılmaktadır. Hindistan cevizi 7-13 yaşları arası meyve vermeye
başlar. 60 yıl kadar ürün verir. 90-100 yıl kadar yaşar. Genellikle toz
hâlinde satılır, sert kabuğunun altında hindistan cevizi sütü denen
yoğun sıvı bulunur.
SAKLAMA KOŞULLARI:
Kırılmamış hindistan cevizleri oda sıcaklığında 4 aya kadar saklanabilir.
 |
 |