Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından sıcak
ülkelerde yetişen bitki ve onun meyvesi. Anayurdu Güney Amerika'dır.
Meyvesi iri, güzel kokulu ve lezzetlidir, üstünde bir demet yaprak
vardır. 1555'te Jean de Léry tarafından Brezilya'da bulundu, oradan
İngiltere'ye götürüldü, sonra Fransa'da yetiştirildi.
Türkçe adı ile ananas veya (İspanyolcadaki adı ile piña) bir çam
kozalağıyla meyvenin şekillerinden dolayı bu adı almıştır.
Ananas kelimesi lügate ilk olarak 1938 yılında kaydedilmiştir. Kozalaklı
çam ağaçlarının üreme organlarının şeklinde olduğu için ve Avrupalı
gezginler bu meyveyi ilk bulduklarında çam kozalağına çok benzediğinden
Ananas ismini koymuşlardır. O zamanlar çam kozalağı orijinalinin
korunması için bu adı seçmişlerdir.
SAKLAMA KOŞULLARI:
Sıcaklığı olgun ve yarı olgun olanlar için 7-10 °C’ dir. Göreli nem oranı yüzde 85-95 olmalıdır. Aynı sıcaklık ve nem ile
depolama ve nakliye sağlanır. Soğutma, soğuk hava yöntemi ile yapılır.
Ortama bağlı olarak saklama süresi 2-4 hafta arasında değişebilir. Hava
alabilecek bir ambalaj ile saklanmalı ve taşınmalıdır.
 |
 |