Bugün
11 Aralık 2019 Çarşamba
 
  Elma
Anasayfa > Ürünlerimiz > Elma

Elma (Malus domestica), gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.

Eski Türkçe'de "alma" diye bilinen adının, meyvenin rengi olan "al" (kırmızı)'dan geldiği bilinmektedir. Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'ın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır. Tarih boyunca kültür çalışmalarıyla 1000 farklı elma çeşidi üretildiği tahmin edilmektedir.

En yakın akrabaları armut ve malta eriğidir. 5-12 m'ye kadar uzanan yaprak döken tacı geniş küçük bir ağaçtır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, basit oval biçiminde, ucu sivri ve kenarları dişli, alt yüzü hafif tüylüdür. 5-12 cm uzunluğunda 3-6 cm genişliğindeki yaprakların sapı 2-5 cm kadardır. Çiçekler yapraklarla birlikte açar. Beyaz olan çiçekler genellikle ilk açtığında açık pembedir. 2,5-3,5 cm çapında 5 taç yapraklıdır. Meyve sonbaharda olgunlaşır, ekseriya 5-8 cm çapındadır.


SAKLAMA KOŞULLARI:
Depolanan çeşitlerde en çok elma muhafaza edilir. Optimum şartlarda bütün yıl saklanabilir. Ekonomik olarak 6-8 aydır. Uzun süre muhafaza için kışlık çeşitler tercih edilir. Meyveler yeme olumuna gelmeden önce toplanmalıdır. Çok erken toplamak zararlıdır.çok iri çeşitleri muhafazası zordur. 55-75 mm çapındakiler en uygundur. Sıcaklığın depo sıcaklığına gelmesi 3-4 günde olmalıdır.

Elmalarda uygun şartlarda kayıp %4 ü pek geçmez. Hasattan sonra 20 C0 de 1 gün bekletilen meyveler 0 C0 de bir hafta beklemiş gibi olgunlaşır. -2 C0 den aşağı derecede donar, -1,7 C 0 de nin altında muhafaza tehlikelidir. Bazı çeşitlerde 0 C0 i normaldir. Oransal nem % 85- 90 olmalıdır. Bazı çeşitlerde ani sıcaklık değişimi zararlıdır. Golden çeşidi kısa sürede 0 C0 düştüğünde zararlanmazken, Jonathan çeşidinde yavaş düşürülmelidir. Hava neminin dalgalanmasına da mani olunmalıdır. Elmalardaki % 4-6 su kaybı gözle dahi görülebilir. Elma kasalarının altına kağıt koymalıdır, yan ve üst kısma koymak zararlıdır.


 
 
Starban © Tüm hakları saklıdır. Ana sayfa | Hakkımızda | Ürünlerimiz | Hizmetlerimiz | Yararlı Bilgileri | İletişim Tasarım & Uygulama: Mersin Web Tasarım