Avokado, genellikle yayvan fakat bazen belirgin şekilde dikine gelişme
gösteren, herdem yeşil 6-20 m. yükseklikte bir ağaçtır.
Avokado meyvesi, yağ içeriği, kg başına kalori ve protein bakımından bir
çok meyve türüne göre üstünlük gösterir. Kalori değeri muzun 3 katı,
bifteğin 1-1.5 katıdır. Yapısında %1-2 protein %10-17 yağ, %1.5-2.0
toplam şeker ve %80 su bulunur. Yağ oranı yüksek olmasına rağmen daha
çok doymamış yağ asitleri içerdiği için hazmetmesi, kolaydır ve kandaki
kolesterol seviyesini düşürücü bir etkiye sahiptir. Ayrıca içeriğinde 11
değişik vitamin (A, B, C ve E gibi) ve 14 değişik mineral madde (demir,
kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko gibi) bulunmaktadır. Doğal
olarak yetiştiği yerlerde yerli halkın önemli bir besin kaynağını
oluşturmakta ve “fakirin tereyağı” olarak isimlendirilmektedir.
Avokado yaprağı, oval, mızrağımsı, yumurtamsı veya yuvarlağımsı veya
bunların karışımı şekillerdedir.
SAKLAMA KOŞULLARI:
Meyveler normal oda sıcaklığında 6-12 günde, 5°C de 30-40 günde yumuşar.
Depolama sıcaklığı çeşitlere göre değişmekle birlikte 4-7°C olarak
belirtilebilir. Daha düşük sıcaklıklarda tutulan meyvelerde soğuk zararı
ortaya çıkar. Depo nispi nemi %85-90 olmalıdır. Depolama süresi en uzun
2 aydır.
 |
 |